POPIETĖ, KOMPOZITORIUI JULIUI SINIUI PAMINĖTI

Prieš 111 metų, 1911 m. sausio 22 dieną Vaiškūnų k., Švenčionių r. gimė Julius Sinius – muzikas, chorvedys, kompozitorius, dirigentas. Julius mokėsi Švenčionių lietuvių gimnazijoje. Muzikos mokėsi vargonininkų mokykloje Vilniuje, vėliau mokslus tesę konsevatorijoje. Muzikos mokslus Lenkijoje, Varšuvoje nutraukė karas.

Dirbdamas Vilniuje vargoninkavo Šv. Mikalojaus bažnyčioje, talkino radiofono laidoms, iš moksleivių, amatininkų, studentų suburia garsųjį chorą ,,Varpas“.

Gyvendamas Švenčionyse subūrė gimnazijos chorą, kuris 1946 metais respublikinėje dainų šventėje pelnė pirmąją vietą. Su choru koncertavo ne tik Vilniaus krašte, bet ir Kaune, Klaipėdoje, Telšiuose, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje. Jo gyvenimas pažymėtas ir tremties metais. Sibire Julius taip pat daug dėmesio skyrė muzikinei veiklai.

2012 metais Švenčionių meno mokyklai suteiktas Juliaus Siniaus vardas.

Šių metų sausio 26 dieną meno mokykloje vyko popietė šioms gražioms progoms paminėti. Besiruošdami šiai dienai 5, 6 klasių muzikos skyriaus mokiniai  rašė, rengė rašto darbus. Savo parašytą referatą perskaitė K. Subočiūtė. Muzikos kyriaus mokiniai kartu su mokytoja Lilija Girulskiene lankėsi Nalšios muziejuje, kuriame saugomas Juliui Siniui priklausęs pianinas. Šiuo instrumentu mokinės K. Subočiūtė ir A. Varnelo paskambino kelias pjeses. Mokiniai susipažino su muziejaus archyve saugomomis Juliaus Siniaus gyvenimą įamžinusiomis nuotraukomis. Visi kartu nusifotografavo prie namo, kuriam Švenčionyse su šeima gyveno Julius Sinius.

Kompozitorius Julius Sinius sukūrė nemažai patriotine, lietuviška dvasia persmelktų kūrinių, rinko, harmonizavo liaudies dainas. Kelias iš jų atliko mūsų mokyklos mokiniai. Geilė Galatiltytė padainavo L. Giros žodžiais sukurtą J. Siniaus dainą ,,Kur sapnų grožybė..“, o vokalinis ansamblis – J. Siniaus užrašytą, harmonizuotą Adutiškio krašto sutartinę ,,Sesutėla možoji, sadula“.

Susirinkę į popietę galėjo susipažinti su eksponuojamais mokinių darbais, nuotraukomis, kompozitoriaus J. Siniaus natų archyvu, kurį mokyklai padovanojo jo vaikai ir kuris išliko tik išeivijos inteligentų rūpesčio dėka.

Lilija Girulskienė

Mokytoja Lilija Girulskienė
Karina Subočiūtė
Geilė Galatiltytė

Comments are closed.